Rouw is de emotionele reactie die we ondergaan ten gevolge van een verlieservaring, in het bijzonder bij het verlies van een naaste. De dood en verlieservaringen zijn een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar dat maakt het daarom niet minder moeilijk om hiermee om te gaan. Woede en intens verdriet maken deel uit van het natuurlijk rouwproces. Als we een verlies niet goed kunnen plaatsen of niet goed kunnen verwerken, laat het een groot emotioneel litteken na en kan dit leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen.
Op een gegeven punt in ons leven, moeten we allemaal door het hartverscheurende verdriet om iemand waar we veel om geven te verliezen. Op zo’n moment kan je overvallen worden door een reeks van emoties zoals verdriet, woede, schuldgevoelens en spijt. We kunnen ons depressief, uitgeput en hopeloos voelen. Op zo’n moment kan alles zo uitzichtloos en zinloos lijken, en kan je het gevoel ervaren dat je nooit zal herstellen van je verlieservaring. Ieder heeft zijn eigen manier van rouwen. Soms kan jou manier van rouwen, erg verschillend zijn van die van je partner, waardoor je je niet gesteund voelt. Voor sommigen is het erg moeilijk om een verlies te verwerken, waardoor je je blijvend verdrietig en depressief voelt.
Een psycholoog kan jou helpen bij het rouwproces, om je verlieservaring te verwerken. Een verlies betekent niet altijd dat er iemand uit je omgeving gestorven is. Uiteengaan met je partner, ontslagen worden, moeten verhuizen, deze verlieservaringen kunnen er ook voor zorgen dat je door een rouwperiode moet. Een psycholoog kan jou helpen om door deze moeilijke tijd heen te komen, en om het verlies in je leven een plaatsje te geven.