Angst

Ieder van ons heeft al momenten meegemaakt waarop we gespannen en gestresseerd zijn. Dit kan o.a. door problemen op school, problemen op het werk, relatiemoeilijkheden, …
Gelukkig weet de meerderheid dat gevoelens van angst natuurlijk zijn en vaak voorkomen.

Angststoornis

Bij personen met een angststoornis of paniekstoornis komen gevoelens van angst en spanning voortdurend voor. Deze kunnen op ieder moment toeslaan waardoor de persoon in kwestie zich extreem angstig en machteloos kan voelen. Dit veroorzaakt een hoop ellende en kan een belemmering vormen voor het uitoefenen van alledaagse activiteiten.

Daarnaast kan voortdurende angst zorgen voor onaangename lichamelijke reacties zoals zweten, spanning in het lichaam, paniek en vermijdingsgedrag. Onbehandeld kan dit leiden tot relatieproblemen, problemen op het werk en problemen in de algemene gemoedstoestand.
Tijdens het angstig voelen gaat het lichaam als het ware in overdrive. Op momenten dat men zich terug rustig voelt, kan men overweldigd worden door een gevoel van leegte en depressiviteit. Comorbiditeit tussen angst en depressie is veelvoorkomend.

Als je je hierin herkent, dan moet je weten dat je er niet alleen voor staat. Angst is een van de voornaamste redenen voor mensen om therapeutische begeleiding te starten.

Voordelen van psychotherapie

Door Psychotherapie kan je leren omgaan met je angsten. We kunnen verkennen wat de oorzaken en redenen zijn waarom je deze spanning en angst ervaart. Deze problemen dienen aangepakt te worden, en daarnaast kunnen we bekijken hoe we ervoor zorgen dat de angstproblemen onder controle blijven.

Differentiaaldiagnose

Angst vormt een belangrijk symptoom van verschillende aandoeningen.
Bij een paniekstoornis, een obsessief compulsieve stoornis (OCD), bij fobieën en bij posttraumatische stressstoornis (PTSD) wordt de angst veroorzaakt door een specifiek probleem of specifieke gebeurtenis.

Bij een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) zijn de gevoelens van angst overmatig aanwezig en kan er niet gesproken worden van een specifieke probleem.

Belangrijk bij het behandelen van angstproblemen is nagaan welke situaties, gebeurtenissen of triggers de angstreactie veroorzaken. We stellen een persoonlijk plan op, over hoe we angst-uitlokkende situaties in de toekomst kunnen aanpakken.

Ook het grotere plaatje bekijken kan een oplossing bieden. Vaak staan problemen niet op zichzelf en zijn er meerdere onderliggende factoren die een rol spelen.

Angstgerelateerde problemen waarbij psychotherapie kan helpen

Paniek aanvallen
Angststoornis
Piekeren, zich zorgen maken
Sociale angst
Nervositeit
Faalangst
Verlegenheid
Seksuele Angst
Gegeneraliseerde angststoornis
Symptomen van angst
Rusteloosheid
Angstgevoelens
Prikkelbaarheid
Ongeduld
Duizeligheid
Slaperigheid en vermoeidheid
Onregelmatige hartslag (hartkloppingen)
Kortademigheid
Moeite met slapen
Hoofdpijn
Hyperventilatie

IPO | Tielt-Winge

Leuvensesteenweg 129 - 3
3390 Tielt-Winge

ipo.tielt.winge@gmail.com

© IPO | Tielt-Winge 2024

Openingsuren

Consultaties:
Op afspraak (ma - do)
ipo.tielt.winge@gmail.com