Een goede dosis zelfvertrouwen is onmisbaar in het leven: zeker op school, op het werk en in relaties met andere mensen. Traumatische gebeurtenissen zoals pesterijen op school en op het werk, je ontslag krijgen of je partner die het gedaan maakt, hebben een aanzienlijke impact op ons gevoel van eigenwaarde en ons zelfvertrouwen. Ook vroegere ervaringen uit onze jeugd en uit ons verleden, hebben een impact op hoe we denken over onszelf.
Door negatief te denken over jezelf en een laag zelfvertrouwen te hebben, kan het zijn dat je bepaalde activiteiten uit de weg gaat, bijvoorbeeld omdat je bang bent om te falen. Daardoor kan het zijn dat je uitdaging in je leven uit de weg gaat, en kansen mist, waardoor je je ongelukkig en hopeloos kunt voelen.
Als jij last hebt van vermoeidheid, faalangst, een gebrek aan motivatie en twijfelt over je eigen capaciteiten, dan kan het zijn dat je zelfvertrouwen niet goed zit. Therapie volgen bij een psycholoog, kan je terug op weg helpen naar een goede dosis zelfvertrouwen.
Tijdens de therapie wordt er gekeken naar hoe het komt dat je zelfvertrouwen een deuk heeft gekregen, hoe een laag zelfvertrouwen jouw dagelijks leven beïnvloed en wat je graag anders zou zien.
Door anders, en niet zo negatief, te leren denken over onszelf, verandert dit ook het gevoel dat we hebben over onszelf. Als we ons goed voelen, gaan we meer kansen grijpen in het leven en gaan we minder uit de weg.
Een psycholoog kan jou helpen op de volgende manier:
De onderliggende oorzaken en redenen ontdekken en bespreken die aan de basis liggen van een laag zelfvertrouwen.
Gedachten, gevoelens en gedrag onderzoeken dat bijdraagt aan een laag zelfvertrouwen.
Jouw zelfbeeld verbeteren.
Meer inzicht krijgen in het eigen denken en het eigen gedrag en de samenhang hiertussen.A
Assertiever zijn